יום חמישי, 31 ביולי 2014

ביאטריס פוטר - סופרת וחוקרת


מי שמכיר את ביאטריס פוטר (Beatrix Potter) כמחברת ספרי הילדים כמו עלילות פיטר הארנב (1902), קורות נאטקין הסנאי (1903), הסיפור על בנג'מין הארנבון (1904), מעשה בארנב רע ונורא (1906), הסיפור על ימימה ברווזת השלוליות (1908) – עשרים ושלושה ספרים כמדומני, עשוי להיות מופתע מכריכת הספר למעלה. על כך בהמשך. 
השבוע מלאו 148 שנים להולדתה של הסופרת והמאיירת האנגליה ביאטריס פוטר ( ‏28 ביולי 1866 - 27 בדצמבר 1943) שספריה תורגמו לשפות רבות. לאחרונה גם חלה התיישנות על מסמכיה השונים והם פתוחים לרשות הציבור.

עשרים ושלושה ספרים לילדים של ביאטריס פוטר
כריכת הספר עלילות פיטר ארנבון באנגלית. על גבי הכריכה יש גם עטיפת נייר מאויירת


תמונת הכריכה לתרגום מאתר סימניה

מקור התמונה - ציור במכחול יבש
את כל הספרים ביאטריס פוטר כתבה ואיירה בקפידה החל מעטיפת הנייר של כל ספר, דרך הכריכה, בטנת הנייר ועד אחרון האיורים בתוך הספרים השונים. היא השתמשה לאיוריה בטכניקה הנקראת מכחול-יבש. זו שיטה המשמשת את המציירים ציורים בוטניים למשל והיא מאפשרת השגת דיוק ורכות. הצייר/ת משתמש במשטח יבש עבור הציור שלו ומסיר את עודפי הצבע מן המכחול.
תוצאה של שימוש בטכניקת מכחול יבש


על פוטר שנולדה וגדלה בבית מבוסס היטב וקיבלה חינוך פרטי אשר גרם לה לגדול בניתוק מסוים מחברת ילדים אחרים אפשר לקרוא  בכתבתו של יהודה אטלס כאן . כתבה בסגנון שונה המלווה בתמונות של פוטר תמצאו כאן.

לא גדלתי על ספריה של ביאטריס פוטר והם אינם מעוררים בי התרגשות נוסטלגית. הדבר שעורר בי סקרנות הוא הקשר בין האיורים של ספרי הילדים שלה לבין איוריה כחוקרת טבע חובבת. אולם ככל שקראתי יותר אודותיה והתבוננתי באיוריה היא מצאה חן בעיני יותר. זמן מה עסקה פוטר במחקר גם באופן מקצועי ומאמר שלה הוקרא באגודה הלינאית בהיותה בת 31 (באפריל 1897). באותה אגודה אשר 39 שנים לפני כן הוקראו בסמיכות מאמריהם פורצי הדרך של צ'רלס דרווין ואלפרד ראסל וואלס בנושא האבולוציה (אם כי המילה הזו לא הוזכרה במאמרים). בניגוד לאחרונים פוטר לא יכולה הייתה להגיש את המאמר לאגודה בעצמה בשל היותה אישה אלה נזקקה לגבר מתווך. המאמר On the Germination of the Spores of Agaricineae מעולם לא פורסם ואבד מן הארכיון של האגודה הלינאית. הוא עסק באופיין של חזזיות (lichens). פוטר עמדה על כך שחזזיות הן בעצם חיבור של פטריות ואצות. בהמשך הסתבר שאכן חזזית היא סימביוזה בין השניים, אך אז פוטר הייתה שקועה כבר בכתיבת ספרי ילדים.

בגיל שמונה מחברת הרישום של ביאטריס פוטר כבר הייתה מלאה באיורים מפורטים של בעלי חיים קטנים, ציפורים וחרקים.  לינדה ליר, בכתבה שפורסמה בכתב העת Nature, מציינת שהעיסוק הזה מקורו בשעמום שנסכה שיטת הלימוד הויקטוריאנית. אני סבורה שילדים צריכים גם להשתעמם מפעם לפעם כדי "להתחבר" אל מקורות היצירה שבהם והעסקה מתמדת שלהם איננה פועלת לטובתם.

מקור התמונה

התחביב הזה נמשך גם לתוך שנות נערותה, אך אז התמקדה בעיקר בחרקים על רגליהם הרבות ומשושיהם העדינים. היא נהגה לבקר במוזיאון הטבע אשר נמצא היה בסמיכות יחסית לשכונת מגוריה, כדי לצייר את אוסף החרקים שהיה בין כתליו. בבית היא נהגה להתבונן באמצעות המיקרוסקופ של אחיה בתַתְקינים שהכינה בעצמה. בסופו של דבר הפעילות הזאת השתלמה ופוטר פתחה עין של חוקרת. עוד טוענת ליר באותה כתבה ב- Nature כי ביאטריס פוטר, כמו מבקר האמנות ג'ון רסקין, הבינה שכדי לדעת משהו יש לצייר אותו.

בשלוש התמונות הבאות מובאת התמונה בעמוד 28 מן הספר הסיפור על בנג'מין הארנבון  ושני פרטים ממנה

פרט מתוך התמונה בעמוד 28 בספר הסיפור על בנג'מין הארנבון - פטריות



התמונה הבאה צוירה ע"י פוטר בשנת 1895 ונמסרה לגני קיו הבוטניים בלונדון:
Boletus granulatus mushroom

קישור לספר הסיפור על בנג'מין הארנבון  כאן (אנגלית).
האתר הרשמי של פיטר רביט (אנגלית).




3 תגובות:

  1. ספרים מעולים! כל כך חבל שרק מעט תורגם לעברית

    השבמחק
  2. אתמול היה סרט מקסים על חייה בערוץ 10 ממליצה בחום

    השבמחק